Telefon

504 603 700

Email

pasieka@frufru.pl

Godziny otwarcia

Umów się telefonicznie

Pierwotnie baesuk był serwowany w koreańskiej kuchni królewskiej, nie był on rozpowszechniany aż do połowy XX wieku.

Baesuk lub ifak co znaczy – gotowana gruszka

To tradycyjny koreański napój, równoważy delikatny smak gruszki z silnym uderzeniem imbiru i pieprzu – połączenie tych składników działa w redukcji kaszlu i innych objawów przeziębienia.

Skład

  • 4 szklanki wody
  • 2, 3 cale kawałki imbiru pokrojenia w plasterki
  • 1 azjatycka gruszka (niekoniecznie azjatycka) cięta na 12 sczęści
  • 36 całych ziaren pieprzu
  • 2-3 łyżki miodu
  • do ozdoby nasiona sosny

Kroki

  • Obrać i pociąć imbir
  • Dodaj imbir do garnka z 3 szklankami wody, doprowadź do gotowania przez 10 min
  • Obierz i potnij na cząstki gruszkę, umieść w filiżance zimnej wody, aby zmniejszyć brązowienie
  • Wykonaj trzy małe otwory wykałaczką na zewnętrznym plasterka gruszki. Następnie wepchnij trzy ziarenka pieprzu na bok każdego plasterka gruszki.
  • Zredukuj ciepło i dodaj plasterki gruszki i pieprzu.
  • Gotuj na małym ogniu przez 3-5 min. Nie przykrywaj pokrywką by gruszki się rozpadły. Zdejmij z ognia.
  • Po wystudzeniu do 40 stopni dodaj miód i delikatnie wymieszaj
  • Wyciągnij gruszki i imbir i schłodź.
  • Napój można trzymać w lodówce kilka dni.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *