Pierwotnie baesuk był serwowany w koreańskiej kuchni królewskiej, nie był on rozpowszechniany aż do połowy XX wieku.
Baesuk lub ifak co znaczy – gotowana gruszka
To tradycyjny koreański napój, równoważy delikatny smak gruszki z silnym uderzeniem imbiru i pieprzu – połączenie tych składników działa w redukcji kaszlu i innych objawów przeziębienia.
Skład
- 4 szklanki wody
- 2, 3 cale kawałki imbiru pokrojenia w plasterki
- 1 azjatycka gruszka (niekoniecznie azjatycka) cięta na 12 sczęści
- 36 całych ziaren pieprzu
- 2-3 łyżki miodu
- do ozdoby nasiona sosny
Kroki
- Obrać i pociąć imbir
- Dodaj imbir do garnka z 3 szklankami wody, doprowadź do gotowania przez 10 min
- Obierz i potnij na cząstki gruszkę, umieść w filiżance zimnej wody, aby zmniejszyć brązowienie
- Wykonaj trzy małe otwory wykałaczką na zewnętrznym plasterka gruszki. Następnie wepchnij trzy ziarenka pieprzu na bok każdego plasterka gruszki.
- Zredukuj ciepło i dodaj plasterki gruszki i pieprzu.
- Gotuj na małym ogniu przez 3-5 min. Nie przykrywaj pokrywką by gruszki się rozpadły. Zdejmij z ognia.
- Po wystudzeniu do 40 stopni dodaj miód i delikatnie wymieszaj
- Wyciągnij gruszki i imbir i schłodź.
- Napój można trzymać w lodówce kilka dni.