Już jakiś czas temu dostałam sprawdzony przepis na utrzymanie zdrowia w okresie jesieni i zimy.
Osoba, od której najpierw dostałam gotową miksturę a później ową recepturę twierdzi, że pije ją od lat i nie wie co to przeziębienie. Więc i ja spróbowałamw tym roku:) Dzielę się nią z Wami, jest prosta i szybka do wykonania.
Przygotowujemy większy słoik ponad 1 l pojemności. Oprócz tego potrzebujemy:
2 główki czosnku
2 cytryny
2 duże łyżki miodu, najlepiej wielokwiatowego (ja daję trochę więcej)
i 1 l wody przegotowanej, wystudzonej.
Do słoika wyciskam sok z dwóch cytryn, przeciskam przez praskę czosnek i zalewam to wodą.
Dodaję jeszcze miód i gotowe. Ja od siebie dodałam pół łyżeczki sproszkowanego imbiru.
Cała mikstura stoi w słoju 2 dni w temperaturze pokojowej (wstrząsana dwa razy dziennie).
Po dwóch dniach przecedzamy ją przez sitko.
W chorobie pijemy codziennie 1 kieliszek, a zapobiegawczo co drugi dzień.
Zdrówka życzę.